Yrityssaneeraus – mielenkiintoinen asiakaspalvelun muoto

Asiakkaita ja yrityksiä voidaan palvella monin tavoin. Yrityssaneeraus on niistä yksi erikoisimpia. Yrityssaneeraus tarkoittaa käytännössä sitä, että taloudellisista vaikeuksista kärsivää yritystä autetaan hoitamalla sen talouspuolen ongelmia kuntoon. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi suurimpien kulukohteiden hienosäätöä niin, että yrityksen kulut pienenevät. Veroja voidaan ehkä hoitaa paremmin. Ikävä kyllä myös joitakin työntekijöitä voidaan joutua poistamaan yrityksestä. Kaikki nämä toimenpiteet voivat auttaa yritystä pääsemään takaisin jaloilleen ja normaaliin, kannattavaan toimintaan. Valitettavasti usein monet firmat eivät ymmärrä hankkia kyseistä palvelua ja joutuvat lopettamaan toimintansa, mikä on aina surullinen asia. Uuden yrityksen aloittaminen kun on erittäin suuri projekti ja vaatii pitkäaikaista ja jatkuvaa keskittymistä ja vaivannäköä. Yrityksen johtajan rooli ei kuitenkaan koskaan ole helppo, ja oikeiden päätösten tekeminen on aina haastavaa. Alaisiltakaan ei voi kysyä apua, koska näin menettää auktoriteettinsa. Yrityssaneeraus voi siis kuitenkin joskus olla oikea ratkaisu huonoon tilanteeseen.

Miten palvella asiakkaita Hifin avulla – Exposure auttaa

Exposure on tunnettu hifi-valmistaja, joka on viime aikoina keksinyt paljon poikkeavia keinoja myydä lisää tuotteitaan. Yksi näistä keinoista on ollut sijoittaa kaiuttimia suuriin yrityksiin nähtäville ja tehdä näistä kaiuttimista niin sanotusti ”asiakaspalveluystävällisiä”. Kaiuttimissa on harvinaisen miellyttävä ja vähän ärsyttävä äänentoisto, jolloin yrityksen ilmapiirissä on myös alitajuisesti miellyttävämpää olla. Tämä miellyttävyys assosioituu asiakkaiden mielissä tietysti myös itse yritykseen, jolloin asiakkaat haluavat todennäköisemmin tehdä yhteistyötä kyseisen yrityksen kanssa. Tämä saattaa kuulostaa hieman manipuloivalta mutta on lopulta vain luomassa entistä parempaa asiakaskokemusta asiakkaille. Näin ollen yritys tekee itse asiassa hyvää ympäristölleen ja maailmalle eikä käyttäydy ilkeästi. Exposure on ollut mukana musiikkialalla jo kymmeniä vuosia ja on omien asiakasvisiittiensä myötä havainnut tämän vahvan etulyöntiaseman yrityksissä, joissa soitetaan musiikkia asiakastapaamisissa. Musiikin tulee tietysti olla varsin huomaamatonta, jotta kukaan ei pyydä että se laitettaisiin pois kokonaan. Jos näin tapahtuu, musiikista on tullut negatiivinen seikka, joka tietysti on jo eräänlainen kompastuskivi heti tapaamisen alussa. Mikäli olet muuten koskaan ihmetellyt, mistä termi hifi, tulee täältä löytyy vastaus kysymykseen.

Auditorion livekokemus päihittää Internetin?

Kaikkea ei voida siirtää Internetiin tai tehdä paremmaksi sen avulla. Edellisessä kirjoituksessa keskityimme kiinteistövälityksen lähes täydelliseen muutokseen Internetin myötä. Jotkut asiat eivät kuitenkaan koskaan muutu. Livetapahtumat ovat aina vahvempia elämyksiä ja ajavat eri asiaa kuin tietokoneelta tai televisiosta koettavat tapahtumat tai musiikki. Auditorio on yhä kenties paras tapa välittää tärkeä asia ihmisille. Se toimii myös erinomaisena keinona mainostaa ja esitellä yrityksen uusia tuotteita tai tehdä uusia julkistuksia. Apple on tässä erittäin hyvä esimerkki. Jokainen on joskus nähnyt yrityksen yksinkertaistettuja mutta tyylikkäitä ja toimivia tuote-esittelyjä. Tilaisuuteen on myös ymmärrettävästi rajoitettu sisäänpääsy, mikä tekee siitä entistä arvokkaamman tuntuisen. Audiotorio ei kuitenkaan tosiaan ole vain mainostamiseen sopiva tila vaan siellä voidaan pitää myös esimerkiksi tärkeitä poliittisia tilaisuuksia. Poliitikot pitävät tiedotustilaisuuksia muun muassa ilmaston lämpenemisestä. Tällaisista tilaisuuksista tunnetuin lienee Al Goren tilaisuus vuodelta 2006. Kyseinen puhe jäänee historiaan varsinkin silloin, kun planeettamme alkaa osoittaa merkkejä lopullisesta tuhosta. Viimeistään silloin on ihmisten aika alkaa kiinnittää huomiota asiaan ja ehkä jopa käydä audiotoriossa kuuntelemassa pari puhetta.

Kiinteistövälityksen siirtyminen Internetiin

Kiinteistövälitys oli yksi ala, joka mullistui täysin Internetin yleistymisen myötä. On lähes omituista kuvitella aikaa ennen Internetiä kyseisen alan suhteen. Ihmiset menivät kiinteistönvälittäjäyritysten ikkunoiden ääreen katsomaan ilmoituksia ja sitten tarvittaessa kysyivät näyttöä liikkeen edustajilta. Toinen vaihtoehto oli tietysti perinteinen postimainonta, jossa saattoi saada kuvastoja kotiin vapaista asunnoista. Kiinteistövälitys on nykyisin muuttunut siis varsin radikaalisti tuohon vanhaan aikaan verrattuna. Nyt asuntoa etsivä voi vertailla ja nähdä kuvia jopa tuhansista asunnoista yhden päivän aikana. Kuvat ovat myös paljon parempia ja suurempia kuin ennen. Toki asunto on edelleen pakko nähdä paikan päällä ennen kuin siitä voi varmasti tietää mitään. Kuvilla kun voi aina hämätä varsin pahasti näyttämällä vain parhaita puolia ja jättämällä huonot puolet näyttämättä täysin. Toki valitettavasti myös paikalla käydessä asiat kuten home tai putkiremonttiasiat saattavat jäädä tietämättä. Jotkut ovatkin näistä syistä täysin asunnon ostamista vastaan ja pitävät vuokralla asumisesta, joka on toisaalta usein kalliimpaa. Onneksi kuitenkin molempien asuntotyyppien  hankinta on nykyisin  helpompaa Internetin ansiosta.

Koulutkin siirtyvät Internetiin

Koulunkäynti on muuttunut viime vuosina radikaalisti. Jo 1990-luvulla kursseille ilmoittauduttiin tietokoneella sitä varten erikseen luodun järjestelmän avulla. Järjestelmä on toki kätevä, sillä manuaalinen ilmoittautuminen olisi melko hankalaa monin tavoin. Nykyisin digitaalisuus on viety muutamaa astetta pidemmälle. Kursseille toki ilmoittaudutaan digitaalisesti mutta myös arvosanat laitetaan internetiin ja oppilaat täten tietysti näkevät arvosanansa vain koneelta. Toki he voivat myös pyytää kokeensa takaisin mutta tämä tulee tehdä erikseen. Tällä osastolla Suomessa on ollut yksi edelläkävijä ja se on Eximia. Opisto on täysin paperiton, mikä on moderniuden lisäksi myös ympäristöä säästävää. Ympäristön säästäminen on sivumainintana asia, joka tulee todistamaan ihmisten itsekkyyden lajina suurimmassa mittakaavassa ikinä kun muutaman vuosikymmenen päästä ihmetellään miksi kukaan ei tehnyt asialle mitään kun oli vielä mahdollista. Vesi nousee ja suurten ihmismassojen on siirryttävä asumaan pienemmälle alueelle ja tultava toimeen vähemmillä resursseilla kuin aiemmin. Tämä johtaa tietysti sotiin, mikä toki vähentää ihmisten määrää, mutta sodat tulevat todennäköisesti pysyväksi osaksi elämää maapallolla, koska tilaa ja ruokaa on vähemmän kuin koskaan. Pienet teot kuten paperin jättäminen pois voivat siis auttaa tai ainakin lykätä tulevaa katastrofia planeetallamme. Koulujen siirtyminen internetiin on siis myös erittäin hyvä idea. Lisää tietoa ilmaston lämpenemisestä löytyy myös täältä.

Asiakaspalvelu eläinlääkärissä

Asiakaspalvelun rooli on tärkeä myös eläinlääkärillä käydessä. Tämä pätee tietysti sekä ihmiseen että potilaaseen. Jos potilas ei pidä eläinlääkäristä eikä suostu tottelemaan, lienee syytä vaihtaa paikkaa. Asiakaspalveluun panostavia eläinlääkäriasemia onkin nykyisin monia, joista esimerkiksi Eläinlääkäriasema Animagi Jyväskylä on noussut jopa otsikoihin asti palvelullaan. Kyseessä on esimerkki jo muillakin aloilla toimiville yrityksille eikä enää pelkästään vain oman alan yrityksille. Myös yrityksen päivystävä eläinlääkäri palvelee samalla asenteella ja on myös tunnettu varsinkin kaupungeissa, joista päivystys löytyy. Etenkin päivystystyö vaatii paljon tekijältään. Yöllä valvoessa väsyneenä on entistäkin vaikeampaa olla maltillinen ja kohtelias jokaiselle asiakkaalle, jos kohdalle sattuu huono päivä (tai yö). Lisäksi tietysti tapaukset ovat usein vaativampia kuin päivällä. Viime aikoina otsikoihin on  noussut sekopäitä, jotka myrkyttävät koiria tahallisesti. Kyseistä ilmiötä on monien vaikea ymmärtää. Ilmeisesti kyseiset ihmiset eivät pidä koirista yhtään. On silti vaikea ymmärtää, mitä he yrittävät teoillaan saavuttaa, sillä yksittäisten koira-parkojen myrkyttäminen kun ei tule koirakantaa vähentämään juuri ollenkaan. Näistä ihmisistä ei todennäköisesti olisi asiakaspalvelutyöhön ollenkaan.

Muutossa testataan asiakaspalvelijan pinnaa ja rajoja

Markkinoinnissa toisinaan käytetään muuttoon liittyvää vertausta puhuessa asiakkaiden vaatimuksista. Kun asiakas kysyy kuuluuko palveluun tietyt lisäasiat tai tekeekö kyseinen yritys tiettyjä asioita, vastauksena käytetään toisinaan vertauksena sitä, että muuttomieskään ei siirrä samaan hintaan toista pianoa. Se maksaa ylimääräistä. Mikäli muuttoa tehdessä kyseinen tilanne aidosti sattuisi, se aidosti testaisi muuttajan rajoja ja pinnaa. Täytyy tietysti pysyä jämptinä ja noudattaa maalaisjärkeä. Epätoivoisuus ei bisneksessä kannata 90% ajasta. Kenties ehkä aloittaessa kannattaa tehdä strategisesti ilmaisia keikkoja mutta se on syytä tehdä tarkoilla ehdoilla ja vain tarkasti rajoitetun ajan tai kukaan ei enää arvosta palveluasi ja taitojasi. Sama pätee tietysti myös ylitöihin. Työvälineissä kannattaa myös olla tarkka. Muuttolaatikot ovat muuttajan työvälineitä. Niiltä kannattaa vaatia laatua tai työn laatu kärsii ja yrityksen imago kärsii. Etenkin perheen muutto vaatii myös paljon suunnittelua joten siihenkin kannattaa panostaa jos haluaa tarjota hyvää asiakaspalvelua. Kyseinen laji siis vaatii yllättävän paljon tarkkaa harkintaa ennen toteuttamista. Suomessa yksi tunnetuimmista muuttoyrityksistä on Niemi.

Asiakaspalvelu pienissä kaupoissa

Pienissä kaupoissa asiakaspalvelun rooli korostuu hurjasti. Jokainen pienen liikkeen omistaja tietää sen. Sama pätee toki myös Internetissä. Pienen verkkokaupan on oltava äärimmäisen selkeä ja helposti käytettävä, jos se aikoo kilpailla suurten kanssa. Nopeat kuljetukset ja halvat hinnat vielä siihen päälle ja kaupasta tulee väkisin suosittu jo pelkän kuulopuheen perusteella. Toki tuotteiden täytyy myös olla laadukkaita ja mielellään kilpailua parempia. Tekijöitä siis riittää täydelliseen yhtälöön. Yksi hyvä tällainen esimerkki kristillinen kirjakauppa Sacrum. Kyseinen yritys on ollut toiminnassa jo erittäin pitkään eikä ole tinkinyt linjastaan mihinkään. Liike toimii omalla tavallaan ja tekee sen paremmin kuin suuret yritykset, jotka menevät täysin muiden mukana eivätkä usein tuo omia persoonallisia puolia tiskille ollenkaan. Kaksi yleisintä tapaa menestyä bisneksessä ovatkin juuri nuo kaksi eli joko tekee omaa juttuaan ja on siinä niin hyvä, että ihmiset vuodesta toiseen pitävät siitä tai sitten muuttuu ajan mukana älykkäästi ja näin pitää suosionsa. Samahan pätee vahvasti musiikin puolella myös.

Asiakaspalvelu leirikoulussa

Leirikoulu on yksi koulunkäynnin aidosti mielenkiintoisista ja jännittävistä osista. Toki jännitystä saa kokea varmasti myös esimerkiksi kokeiden ja esitelmien muodossa. Paitsi jos on rento esiintyjä tai opettaja unohtaa nostaa Afrikan kartan luokan edestä (tämä tapahtui 5. luokalla meille). Järkevämpi saattaa kyllä sivumainintana ihmetellä, että miksi ihmeessä 5-luokkalaisen pitää osata Afrikan maat ulkoa varsinkin kun joka viides niistä on jo eriniminen kymmenen vuoden päästä. Toki on hyvä tietää minkälaisia maita siellä on mutta koko kartan pänttääminen on täysin turhaa. Joka tapauksessa leirikoulu on erittäin mielenkiintoinen kokemus. Lähes ainoita asioita, jotka voivat pilata hyvän kokemuksen on huono asiakaspalvelu leirikoulussa. Töykeät henkilöt ruokapaikoissa tai hotellissa voivat toki tuoda negatiivisen sävyn reissuun. Sitä voi tehdä muuten myös bussissa oksentaminen liiallisen Gameboyn pelaamisen jälkeen, jota ei myöskään voi suositella. Kolmas ja ehdottomasti suurin asia, joka voi pilata reissun on tietysti varsin tavallinen negatiivisuus. Sekin kannattaa jättää kotiin reissuun lähtiessä.

Asiakaspalvelun kehittäminen voi olla erittäin yksinkertaista

Asiakaspalvelu on ymmärrettävästi yksi yrityksen tärkeistä osa-alueista. Jos asiakaspalvelu on huonoa, asiakkaat häviävät äkkiä ja tekevät sen tunteella. Yleensä he vielä muistavat kertoa asiasta tutuilleen, jotta he eivät tee samaa virhettä ja tietenkin purkaakseen omaa ärtymystään yritystä kohtaan. Huono asiakaspalvelu saattaa kuitenkin pilata asiat jo ennen kuin potentiaalisesta asiakasta koskaan edes tulee varsinaista asiakasta. Internet-markkinoinnin saralla on esiintynyt jopa tapauksia, joissa markkinoinnista maksava yritys on valittanut markkinointiyritykselle siitä, ettei se saa puheluita ja asiakkaita palvelun avulla. Myöhemmin tarkemmin katsottaessa on selvinnyt ettei yrityksen henkilökunta edes vastaa puheluihin. Tätä varmempaa tapaa torpedoida omaa toimintaa ei kenties edes ole olemassa. Muun muassa näistä syistä asiakaspalvelun kehittäminen on yksi olennaisista osa-alueista ja henkilökohtaisella tasolla taidoista, joihin yritys voi ja sen kannattaa panostaa. Mikäli edellä mainittu yritys olisi puhelimeen vastaamisen lisäksi hoitanut asiakkuuden laadukkaasti, se olisi varmasti näkynyt jopa vuotuisella tasolla yrityksen voitoissa. Asian tärkeydestä puhuu myös Harward Business Review, mikäli meidän sanamme ei vielä vakuuta. Asiakaspalvelun rooli kasvanee vielä tulevaisuudessa, joten siihen kannattaa alkaa panostaa jo nyt.

Sähköpostin suojauksen tärkeys asiakaspalvelussa

Internet on erittäin hyödyllinen mutta myös erittäin vaarallinen keksintö. Sen pahimmat vastustajat jopa manaavat koko asian ja toivovat ettei sitä olisi koskaan keksitty. Se on kuitenkin tullut jäädäkseen eikä siitä pääse eroon ilman suurta maailmanlaajuista tuhoa, jota kohti toisaalta planeettamme on väistämättä menossa muun muassa laajalti sivuutetun ilmaston muutoksen myötä. Sähköposti on tietysti yksi internetin suurimmista hienouksista. Ennen sitä ei ollut mahdollista kommunikoida ilmaiseksi millään teknologisella välineellä. Nykyisin sähköposti on niin yleinen asia ettei sitä oikein kukaan enää jaksa arvostaa sen suuremmin. Suojattu sähköposti on internetin laajuuden ja sitä myöten myös lisääntyneen turvattomuuden takia erittäin tärkeä asia. Varsinkin työasioissa tai raha-asioissa ei kannata enää luottaa pelkästään sähköpostin tarjoajan luotettavuuteen. Hakkerit pääsevät nykyisin jo varsin tehokkaasti lähes mihin tahansa. Esimerkiksi tietokoneellesi, josta tätä tällä hetkellä luet, pääsee todennäköisesti muutamissa minuuteissa. Sähköpostin ja salasanan voi saada selville helposti soittamalla halutun yrityksen tukeen ja esittämällä kiireistä sekä hieman epätoivoisesti arjessa taistelevaa henkilöä. Tästä on valitettavasti esimerkkejä Youtubessa. Wikipedia kertoo hyvin selvästi asiasta, mikäli sähköposti ei sinulle ole jostain syystä jo erittäin tuttu keksintö.

Asiakaspalvelu internetissä

Internetissä asiakaspalvelu on hieman abstraktimmassa muodossa. Ainakin jos ajatellaan vain itse verkkosivustoja. Tekstit ja videot palvelevat asiakasta toki mutta on hieman makuasia, millainen sivusto palvelee heitä parhaiten ja millainen on huono. Toki sivustoilla on nykyisin aktiivisia chat-palveluja ja myös yritykseen voi soittaa mutta näitä ominaisuuksia mukaan ottamatta palveleminen on jokseenkin ympäripyöreä käsite internetissä. Sivuston selkeys ja intuitiivisuus lienevät ne ainoat asiat, joilla on merkitystä. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Microsoft, jonka sivusto on tunnetusti alan kärkeä.

Asiakaspalvelun merkitys nykymaailmassa

Asiakaspalvelun rooli nykymaailmassa on kasvanut huomattavasti sen entiseen merkitykseen nähden. Nykyisin on olemassa kokonaisia yrityksiä, jotka keskittyvät vain asiakasyritystensä asiakaskokemuksen parantamiseen. Suuret lehdetkin talousalalla keskustelevat ilmiön merkityksestä kuten tästä esimerkistä käy hyvin selväksi. Asiakkaat ovat viime vuosikymmenten aikana oppineet pitämään puolensa paremmin sekä myös odottamaan aina vain enemmän ja enemmän. Tämä johtuu tietysti siitä, että yritykset tarjoavat aina vain parempaa palvelua ja suostuvat menemään entistäkin pidemmälle taatakseen asiakkailleen paremman kokemuksen kuin heidän kilpailijat pystyvät tarjoamaan. Enää ei tarvitse jonottaa puhelimessa tuntia päästäkseen kysymään puhelimen sinulle kaupanneelta operaattorilta miksi vastaajasi lähettää sinulle 13 viestiä päivässä, vaikka et ole edes ottanut sitä käyttöön. Puheluihin vastataan yleensä jo noin viiden minuutin jonotuksen jälkeen. Kaupoissa on otettu käyttöön jonotusnumerot, mikä on tavallaan tietysti askel taaksepäin, koska tämä tarkoittaa sitä, että tiskille joutuu odottamaan saadakseen palvelua. Toisaalta se on kuitenkin edistystä, sillä ihmisten ei tarvitse kirjaimellisesti jonottaa peräkkäin omituisesti. Asiakaspalveluun panostetaan toki myös vähemmän kirjaimellisesti eli mietitään sitä, miten asiakas näkee yrityksen ja miten häntä on yleisesti kohdeltu ollessaan tekemisissä yrityksen ja sen palveluiden kanssa. Tällaisesta toiminnasta vastaavia yrityksiä löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.sn4.com/fi/palvelut/asiakaskokemuksen-johtaminen. He valmistavat myös näissä asioissa huomattavasti auttavia ohjelmistoja sekä laitteistoja. Äärimmäisissä tapauksissa voit käyttää yrityksiä kuten KTC, joka hoitaa asiakaspalvelua täysin omalla tyylillään eli selvästi marginaalisemmissa tapauksissa ja hieman erityyppisellä alalla. Asiakaspalvelu on kuitenkin läsnä jokaisella alalla eli olet sitten minkä tahansa alan yrittäjä tai työntekijä, asiakkaiden kohtelua ja heidän kokemustaan kannattaa miettiä tasaisin väliajoin. Lopuksi vielä varsin hyvä video aiheesta: